снимка: БулфотоСпоред експерта с мутиралия щам на Covid-19 се заразяват относително

...
снимка: БулфотоСпоред експерта с мутиралия щам на Covid-19 се заразяват относително
Коментари Харесай

Проф. Борис Богов: Не ми се ще да бъдем изненадани, ако има покачване на броя на заразените

снимка: Булфото

Според специалиста с  мутиралия вариант на Covid-19 се заразяват релативно по-млади хора.

" Риск за имунизираните няма, дали сме достигнали 70% имунизация - това няма значение ", прибавя той.

" Очаквано е две до три седмици да има растеж на заболелите от Covid-19 у нас ". Това сподели пред БНР проф. Борис Богов, шеф на МБАЛ " Александровска ", където д.

По думите на проф. Богов все още  в " Александровска " болница не се следи повишаване на броя на инфектираните и на хоспитализациите с затруднения от ковид

" Не ми се ще да бъдем сюрпризирани, в случай че има повишаване на броя на инфектираните ", съобщи той и добави, че е готова апаратурата за болнично лекуване, както и апаратите за телемедицина, т.е. за наблюдаване на лекуващите се в домовете им пациенти.

С мутиралия вариант на Covid-19 се заразяват релативно по-млади хора - към 50-годишна възраст , акцентира проф. Богов:

" Този вирус е по-прилепчив, което го прави доста по-заразен, но  пациентите, които се заразят, го прекарват по-леко ".

Според шефа на " Александровска "   ограниченията против епидемията не се съблюдават  и " това ще ни изиграе неприятна смешка ":

" Ако вълната от Западна Европа пристигна със същата мощ в България, ние още веднъж няма да сме готови, тъй като лечебните заведения няма да могат да поемат този голям поток от пациенти ".

Той още веднъж прикани да се съблюдават условията за носене на маски, за съблюдаване на отдалеченост и стерилизация, като подсети, че  имунизираните хора също би трябвало да се преценяват с противоепидемичните ограничения, тъй като те са защитени от заболяване, само че могат да са носители на вируса и да го предават на близките.

Проф. Богов изрече мнение, че  вероятно недоверието на българите във имунизациите е най-вече поради бързото им създаване .

" Риск за имунизираните няма, дали сме достигнали 70% имунизация - това няма значение. Те са защитени от боледуване или боледуват по-леко.  До края на годината броят на имунизациите ще е задоволителен за популацията на страната , различен е въпросът какъв брой хора ще изберат да се ваксинират, само че даже 50% да е покритието, има и преболедували - уповавам се да се доближи общо към 65-70% до началото на идната година ".

Проф. Борис Богов изложи причини защо  не би трябвало да се смесват ваксини и прикани да не се прави първа доза от една и втора - от друга ваксина. 

Той подсети, че , която включва безвъзмездни прегледи и съвещания за пациенти, прекарали инфекцията.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР